Arise grundades 2007 och har blivit en väletablerad aktör inom sektorn för förnybar energi i Sverige med ett engagerat team på 57 medarbetare. Sedan börsnoteringen 2010 har bolaget visat sig vara en pålitlig partner för investerare i förnybar elproduktion och bedriver verksamhet som spänner över hela projektets livscykel. Vi driver hela utvecklingsprocessen internt med stöd av specialiserade konsulter vid behov, och under åren har vi utvecklat ett sömlöst och effektivt sätt att arbeta genom hela värdekedjan, inklusive utveckling av helt nya anläggningar, byggnation och driftförvaltning.

 

 

Prospektering och planering
 

Utveckling från grunden (greenfield) och strategiska förvärv

 

Arise inleder sin process för projektutveckling genom en detaljerad prospekterings- och planeringsfas. Detta innebär att identifiera potentiella platser för vind-, sol- och energilagringsprojekt på våra kärnmarknader i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Bolaget bedömer olika faktorer, inklusive tillståndsrisker, vind- och solresurser, elnät och ekonomisk bärkraft, för att filtrera och välja de bästa projekten.

Arise utnyttjar sin omfattande erfarenhet av företagsförvärv för att göra strategiska förvärv av projekt och portföljer inom sektorn för förnybar energi.

Projektutveckling

När ett projekt har identifierats och klarat den inledande granskningen går det vidare genom olika utvecklingsfaser. Under förplaneringsfasen genomför företaget djupgående utvärderingar, förstudier och inledande planering för att forma projektets ramverk. Tillståndsfasen innebär att nödvändiga godkännanden och tillstånd inhämtas från tillsynsmyndigheter, att miljöhänsyn tas och att efterlevnad av lagkrav säkerställs. Genomförandefasen är det sista steget i utvecklingsprocessen, då projektet övergår till bygg- och driftsfasen.

Projektering
  • Områdesanalys
  • Markavtal
  • Förstudie
  • Elnätsansökan
Prövning
  • Tidig dialog och samråd
  • Nätutredning
  • Produktionsanalys
  • Miljökonsekvensbeskrivning
Genomförande
  • Tillståndshantering
  • Upphandling
  • Nätkoncession
  • Detaljprojektering
Tillstånd – skydda den biologiska mångfalden

Arise har åtagit sig att skydda den biologiska mångfalden, i linje med FN:s mål för hållbar utveckling, och inser att ekosystem, klimat och biologisk mångfald är sammankopplade. Arise är medvetna om energianläggningarnas potentiella påverkan på den biologiska mångfalden i områden som skogar och våtmarker. Därför genomför Arise grundliga förundersökningar och implementerar skyddsåtgärder och förbättringar av den biologiska mångfalden under alla utvecklingsfaser.

Under utvecklingsprocessen tas stor hänsyn till placeringen av vindkraftverk eller solpaneler. Hänsyn tas till närheten till arter och byggverksamheten anpassas till känsliga tidpunkter som fåglarnas häckningssäsong. Bedömningar av miljöpåverkan avgör om en plats är lämplig för de flesta av våra projekt och tillstånden innehåller buffertar för potentiell skugg- eller bullerpåverkan och begränsningar för att säkerställa minimal störning av djur, naturtillgångar och kulturmiljöer.

Arise deltar aktivt i forskningsprogram som Vindval och VindEl, vilket bidrar till utvecklingen av våra projekt samtidigt som vi kontinuerligt betonar att villkoren för lokalisering av vindkraftparker ska uppfyllas. Detta engagemang speglar Arises strävan att upprätthålla en balans i naturen och bevara den biologiska mångfalden.

Tillstånd – samhällsengagemang

Arise har åtagit sig att främja positiva relationer med lokalsamhällena under hela utvecklingen och driften av energianläggningar. Bolaget är medvetet om den potentiella påverkan på boende, lokala företag och kulturarv och strävar efter att ha en transparent och konstruktiv kommunikation med lokala intressenter.

Innan nya projekt påbörjas genomför Arise samrådsmöten för att samla in synpunkter från berörda lokala invånare, markägare och föreningar, i syfte att få en heltäckande förståelse för lokalsamhällets perspektiv. Bolaget prioriterar samverkan med närliggande företag och bidrar till lokala inkomster och arbetstillfällen under byggnation och drift. Arise inrättar också fonder för samhällsnytta för att stödja lokala projekt och stärka samhällsutvecklingen.

Arise genomför regelbunden miljöövervakning under verksamhetsperioden för att säkerställa att tillståndsvillkoren efterlevs, och tillsynsmyndigheterna genomför ofta inspektioner för att upprätthålla verksamhetens standarder. Arise är proaktivt när det gäller att hantera eventuella resultat och försöker snabbt minimera eventuella problem. Företaget inser vikten av att tillämpa lärdomar från tidigare erfarenheter för att underlätta en positiv kommunikation med lokalbefolkningen.

I Sverige deltar Arise aktivt i en utredning på uppdrag av den svenska regeringen som syftar till att föreslå kompensationssystem för dem som påverkas av vindkraftsutbyggnad och stärka kommunernas stöd för branschen. I Storbritannien stöder Arise Onshore Wind Sector Deal som nyligen publicerades av den skotska regeringen.

Diversifiering och hybridprojekt

Arises engagemang för innovation är tydligt i företagets inställning till hybridisering av projekt. Även om företaget traditionellt har fokuserat på landbaserade vindkraftsprojekt, har det utvecklats till att utveckla hybridparker som kombinerar vind, sol och lagringselement. Dessa hybridprojekt syftar till att optimera nätanslutningarna och ge en mer konsekvent energiproduktion under hela dygnet.

Byggnation

 

Erfarenhetsdrivna byggmetoder:

Arise omfattande erfarenhet som långsiktig ägare av operativa tillgångar spelar en avgörande roll i utformningen av företagets syn på byggtjänster. Arise drar nytta av många års insikter från att leverera och förvalta vindkraftparker och implementerar byggmetoder som är tillförlitliga, effektiva och kostnadseffektiva.

Expertis inom driftförvaltning

Arise drar nytta av sin djupa förståelse av vindkraftparker för att tillhandahålla omfattande driftförvaltningstjänster. Arise har utvecklat en effektiv förvaltningsmodell där vi tillhandahåller heltäckande lösningar till våra kunder, inklusive ansvar för drift och underhåll, teknisk förvaltning, tjänster för säkerhet, miljörapportering, ekonomisk förvaltning och administration