Fokusområden

Miljö- och klimateffektiva lösningar

Klimatfrågan är en av vår tids mest kritiska frågor. Vetenskapen visar att de pågående klimatförändringarna orsakas av människans utsläpp av växthusgaser, och att dessa utsläpp behöver minska snabbt. Som projektutvecklare och producent av förnybar el har Arise en mycket viktig roll i omställningen till ett fossilfritt energisystem. Vi strävar efter att driva vår verksamhet med fokus på att mildra potentiella störningar på miljö och klimat, värna den biologiska mångfalden och optimera resursutnyttjandet.

Arise verksamhet är inriktad på att bidra till FN:s globala hållbarhetsmål nummer 7 - Hållbar energi för alla och nummer 13 - Bekämpa klimatförändringarna.  

FN:s Globala hållbarhetsmål

Klimat

I vår strävan att minska klimatförändringarna och accelerera omställningen till ren energi, arbetar vi för att maximera produktionen av förnybar energi. De stora miljö- och klimatfördelarna med vind- och solkraft är nyttjandet av planetens förnybara resurser.

All elproduktion har dock ett miljö- och klimatmässigt fotavtryck. Att reducera växthusgasutsläppen till mark, luft och vatten är väsentligt för att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål nummer 13 – Bekämpa klimatförändringarna, i FN:s handlingsplan Agenda 2030.

Vi bedömer vår klimatpåverkan genom att mäta våra utsläpp i Scope 1, 2 och 3 enligt Greenhouse Gas Protocol. Den största påverkan från vår verksamhet idag sker under vindparkens tillverknings- och byggnationsfas, som bland annat innefattar tillverkning av turbiner, skogsavverkning, konstruktion av fundament och transporter. De koldioxidutsläpp som en vindpark ger upphov till under sin livstid motsvaras av mindre än ett års förnybar elproduktion, vilket innebär att resterande drifttid inte bidrar till några utsläpp.

Arise arbetar tillsammans med affärspartners för att minska klimatpåverkan i värdekedjan.

Biologisk mångfald

Mänskligheten och planetens ekosystem är beroende av de många tjänster som biologisk mångfald förser oss med. Förutom att biologisk mångfald stärker vårt samhälles förmåga att motstå globala klimatförändringar, förser välfungerande ekosystem oss med mat, rent vatten och luft samtidigt som de tillgodoser våra rekreationsbehov. Att värna om den biologiska mångfalden är en nyckelfaktor i FN:s globala hållbarhetsmål nummer 15 – Ekosystem och biologisk mångfald i Agenda 2030.

Vid etablering av energianläggningar finns risk att påverkan sker på viktiga delar av den biologiska mångfalden i skog och våtmarker, som fågelarter och sällsynta växter. För att minimera påverkan genomför Arise flera förebyggande och begränsande åtgärder. I detta ingår att genomföra noggranna förundersökningar av miljöförhållanden i närområdet och implementera skyddsåtgärder i god tid innan projektstart. Vindkraftverken placeras med hänsyn till känsliga arter och avstånd till människor.

För att bidra till omställningen mot ett hållbart och förnybart energisystem deltar Arise i ett antal forskningsprogram om vindkraftens påverkan på människor och natur. Arise är i Sverige involverade i forskningsinitiativ som "VindVal" och "VindEl", som syftar till att fördjupa vår förståelse för vindkraftens olika aspekter och dess effekter, för att säkerställa ett ansvarsfullt och hållbart tillvägagångssätt för att utnyttja rena energikällor.

Resurseffektivitet

Naturen är källan till alla våra produkter och en fortsatt utarmning av naturresurser har negativ påverkan på miljön. Att gå från linjärt materialflöde till en cirkulär ekonomi är därför viktigt i arbetet mot för ökad resurseffektivitet där Arise spelar en viktig roll.

Arise strävar efter ett effektivt nyttjande av resurser och så hållbara lösningar som möjligt. I linje med principerna för cirkulär ekonomi beaktar Arise hela värdekedjans processer i projektets tidiga skede för att minimera resursutnyttjandet och uppkomsten av avfall. Däremot vägs samtliga resursbesparande åtgärder alltid mot risken för hälsa och säkerhet innan beslut tas.

Vindkraftverk består till cirka 85 procent av material möjliga att återanvända eller återvinna idag, så som stål och järn. Den främsta utmaningen finns i hanteringen av vindkraftverkets rotorblad som till största del består av fiberglas och härdplastkompositer, material som idag är svåra att effektivt återvinna.

Arise samarbetar aktivt med en projektgrupp, Rekovind2, som syftar till att skapa möjligheter för återanvändning och återvinning av uttjänta vindkraftverksdelar och blad. Detta samarbete är exempel på vårt engagemang för cirkularitet och resurseffektivitet genom hela värdekedjan.

Arise strävan efter resurseffektivitet är i linje med FN:s globala hållbarhetsmål nummer 12 – Hållbar konsumtion och produktion, i FN:s handlingsplan Agenda 2030.